De programma's die wij bij ons dragen bepalen de acties die wij ondernemen

19.12.2022

 

Ken je dat? Je hebt iets meegemaakt en vertelt je verhaal aan drie vriendinnen. Op een dag zit je met elkaar thee te drinken en het verhaal wat jij ze alle drie hebt verteld wordt nu met elkaar besproken. Alle drie hebben ze jouw verhaal gehoord en op hun manier geïnterpreteerd. Jullie belanden met elkaar in een gesprek over wat er nou eigenlijk is gebeurd. Hoe kan dit?

We nemen het altijd als vanzelfsprekend aan dat er een discussie kan ontstaan, maar vragen wij ons ook wel eens af waarom dit gebeurt? En krijg je daar dan een goed antwoord op? Meningsverschillen toch?

De programma's die wij bij ons dragen bepalen de acties die wij ondernemen... Ja, wij mensen zijn hoogst programmeerbaar.

Kijk maar naar jonge kinderen, ze observeren hun omgeving en nemen alle informatie op als een spons. Hun directe omgeving beslist in eerste instantie hoe zij zich programmeren en dat vormt ze als mens. Ik zie steeds duidelijker hoeveel wij nog van onze vroegere gebeurtenissen bij ons dragen op latere leeftijd. Ons gedrag past zich daarop aan en bepaald hoe wij ergens op reageren, een kwestie van patronen die zich herhalen. Van herhaling komen gewoontes en zo heb je een programma ontwikkeld.

Onze programma's bepalen hoe wij denken, hoe wij ons gedragen en ook hoe wij een verhaal opvatten, kortom wie wij zijn.

Het heeft mij persoonlijk jaren gekost om bepaalde programma's van mijzelf überhaupt te zien en er vervolgens uit te stappen. Eenmaal uit het programma vraag ik mezelf vrijwel altijd af waarom ik niet eerder het inzicht had en dat is gewoonweg door het programma die het inzicht volledig blokkeerde. Zo is het onmogelijk om een ander inzicht te zien of wanneer we dat inzicht wel hebben, blijft het vaak niet hangen.

Als we dit vanuit een andere invalshoek bekijken, bijvoorbeeld vanuit de gratis empowerment lessen... Alles wat ik je leer en de informatie die ik bespreek, wordt door jou opgenomen volgens de programma's die jij bij je draagt en waar je naar opzoek bent. Dat zullen je focus punten zijn tijdens de lessen. Ieder ander persoon zal ditzelfde doen en andere lessen eruit halen dan jij, volgens hun programma's en focus punten.

Wanneer ik na een jaar weer eens een les van mijn lerares opnieuw beluister, hoor ik informatie die de eerste keer niet dusdanig tot mij is doorgedrongen. Wat wil zeggen dat er ruimte is ontstaan in mij doordat ik aan mijzelf heb gewerkt.

Daarom raad ik ook aan om na een bepaalde periode, bijvoorbeeld na een jaar, de lessen er weer eens bij te pakken en te kijken welke informatie op dat moment binnen komt en of je iets nieuws ontdekt wat de vorige keer volledig langs je heen is gegaan.

Kennis maakt ons wijzer en geeft ons de "know how" om verder te komen in het leven, daarnaast verruimd het ons bewustzijn.

Hoe wij dit aanpakken en wat wij uit de lessen halen ligt aan de programma's die wij bij ons dragen.

Want niemand is hetzelfde of identiek aan een ander en dat maakt ons wie wij zijn en uniek!